amandabrodiin

Hårfin

Kategori: Skönhet och hälsa

Igår var jag in till systers salong och fick håret fixat. Utväxten är väck, topparna trimmade och en mocka nyansering i hela håret. Super nöjd!

PCO-S Polycystiskt ovariesyndrom

Kategori: Life as i know it

Jag skrev lite i inlägget innan att jag hade ett syndrom som gjorde att jag hade svårt att bli gravid. Man kan ha massa symptom, så som oregelbunden mens, infertilitet, övervikt, akne m.m. Tur i oturen så har jag inga symptom förutom oregelbunden ägglossning och mens därav svårare att få barn. Jag har mens ca 2 gånger per år om jag inte äter p-piller. 
 
Här är information om mitt syndrom jag lider av.
 
Många kvinnor har polycystiska äggstockar, d.v.s. att deras äggstockar utvecklar fler äggblåsor än normalt varje månad. I vanliga fall är det cirka fem äggblåsor som börjar mogna under varje menstruationscykel och minst en äggblåsa släpper ut ett moget ägg vid ägglossningen. I en polycystisk äggstock mognar minst dubbelt så många äggblåsor som normalt och de flesta av dessa förstoras och mognar men släpper inte ut några ägg. 
 
Vid PCOS är hormonsystemet i obalans, ägglossningen sker sällan eller oregelbundet och det sker även andra förändringar i kroppen. Mellan 5 och 15 % av alla kvinnor i fertil ålder tros lida av polycystiskt ovariesyndrom.
 
Roten till problemet är resistens mot hormonet insulin, alltså att man behöver mer insulin än normalt för att reglera sockernivån i kroppen. Det extra insulinet ger upphov till obalans i de hormoner som i vanliga fall får din menstruationscykel att fungera som den ska. 

För mycket luteiniserande hormon (LH) produceras i förhållande till det follikelstimulerande hormonet (FSH), vilket i sin tur gör att äggblåsorna på äggstockarna producerar mer av det manliga könshormonet testosteron än det kvinnliga könshormonet östrogen. Binjurarna börjar också producera mer testosteron. 

För mycket testosteron förhindrar ägglossning och ger även andra symptom som förknippas med syndromet. Östrogen produceras fortfarande, men eftersom äggblåsorna aldrig blir så mogna att de börjar producera progesteron kan kvinnor med PCOS lida brist på det hormonet.
 
Om du har polycystiska äggstockar kanske du också har: 

• oregelbunden eller utebliven mens 
• mycket små eller mycket kraftiga mensblödningar 
• milda till måttliga buksmärtor 
• kraftig behåring i ansiktet, på bröstet och nedre delen av buken 
• akne
• infertilitet 
• övervikt.

Hälften du och hälften jag

Kategori: Graviditeten med Melvin

Nu är det ute, vi ska få en bebis :) 
 
Några dagar innan julafton så kände jag en otrolig molvärk. Nu är det min min mens som är på gång tänkte jag. Eftersom jag har en otroligt oregelbunden än så var det på tiden! Den kom inte, så jag köpte mig ett gravtest för att dubbelkolla. Ett streck dök upp så jag la fort ner den i asken igen och tänkte inge mer på det. den 27 december fann jag asken i sopkorgen och kände att jag var tvungen att kasta soporna så ingen mer skulle se. Men nyfiken som jag är så kikade jag en extra gång och då helt plötsligt var det två streck?! Jag fick panik och väckte Simon, han var i chock! Jag åkte till jobbet och kunde inte tänka på något annat. På lunchen gick jag och köpte mig 4 stycken gravtest, alla blev positiva.
 
Jag som har fått höra att jag kanske inte kunde få barn. Jag som har fått konstaterat att jag har ett syndrom som gör att man kommer få svårt att skaffa barn. Man får kämpa, annars finns det mediciner, olika kurer eller ivf. Men här stod jag med mitt test i handen, som var positivt. Jag var gravid, trots alla odds. Vårt lilla mirakel <3